Skip to content
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
Kalas Vivien

Lassan, de nem biztosan?

Az uniós intézmények helyzetértékelése.

Kalas Vivien 2022.12.07.
Szűcs Petra

Fenntartható üzlet és gazdaság – 3rd RICE PhD Seminar

Bemutatkozási lehetőség a fiatal kutatók számára.

Szűcs Petra 2022.09.26.
Kalas Vivien

Hogyan értékeljük az Európa jövőjéről szóló konferenciát?

Nem váltotta be a reményeket.

Kalas Vivien 2022.05.18.
Tóth Bettina

Mennyire volt zöld az Európa jövőjéről szóló konferencia?

Mind nagyobb az elkötelezettség.

Tóth Bettina 2022.05.13.
Varga Csilla

Európai és Közép-Ázsiai Regionális Fórum a kisebbségek helyzetének javítására

Review, Rethink, Reform.

Varga Csilla 2022.05.06.
LUDECON BLOG
Kutasi Gábor
Kutasi Gábor
intézetvezető, NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet
  • 2020.11.13.
  • 2020.11.13.

Horror a turizmusban

Az NKE GVKI november 12-i konferenciájának része volt a magyar turizmus szakembereivel folytatott beszélgetés. Aki ezt végighallgatta, annak horrorisztikus élményben lehetett része még úgy is, hogy tisztában volt azzal, hogy az ágazatot súlyosan érintette a mostani válság. (A kerekasztal nyers videója megnézhető vagy letölthető itt.) Az iparágat képviselő vállalkozóktól és cégvezetőktől megtudhattuk, hogy 2022/2023-as távlatban gondolkoznak az iparág felfutásában. Továbbá azt is, hogy az év elején még 400 ezer főt foglalkoztató turisztikai iparág szállodaiparban 200 ezer fő, a vendéglátásban és rendezvényszervezésben 60 ezer fő, az idegenvezetők közül pedig mind az 5 ezer fő elvesztette az állását az ágazaton belül. Őszre már nem csak a budapesti, hanem a vidéki turizmust is kiütötte a koronavírus második hullámának beindulása és az augusztus végi határlezárás, nem beszélve a november-decemberi gazdasági lezárásról. Utóbbi olyan váratlanul érte a vendéglátást, hogy „roskadoznak a fagyasztók” az eladatlan libacomboktól.

Kiderült az is, hogy a budapesti szállodaiparon nem lehet segíteni a hazai vendégek megszólításával, mert közel nulla vendéget sikerült megszólítani az igen kedvező árú szállodai csomagokra az elmúlt hónapokban. A vidéki lakosságnak pedig egyáltalán nem vonzó lehetőség Budapesten megszállni. Sem a jövedelmük, sem az országon belüli távolságok, sem az igényük, sem az okuk nincs meg rá, hogy Budapest és budapesti szállodában töltsék az idejüket – függetlenül a most érvényes lezárástól.

A hozzászólásokból úgy tűnik, hogy a turisztikai iparág most már elengedte a következő 5 hónapot, mivel november és december a vírus tetőzése, január-március pedig mindig is a holtszezon időszaka. Viszont, ha áprilisban nem nyithatnak ki, akkor már nem is érdemes tervezniük hosszabb távon, mert a nyitás elmaradása esetén biztosan tömeges csődök és felszámolások várhatók.

A bankok és biztosítók sem éppen támogató módon állnak a szállodákhoz. Lényegében a hitelek és a biztosítási összegek 60-100 százalékának megfelelő fedezetet kérnek, amelyből inkább az olvasható ki, hogy elriasztják a szállodákat, minthogy hitelezzék őket.

A rövidtávú katasztrofális helyzet mellett még inkább riasztó tendencia, hogy az ágazatból elvándorló több tízezezer szakképzett munkavállaló nagy része valószínűleg nem fog visszatérni a nyitás után a kényelmesebb időbeosztású informatikai, közigazgatási vagy multiknál betöltött adminisztratív munkájából, így a magyar szállodák és vendéglátók ott fognak állni félháznyi kapacitással a jövőbeni vendégek érkezésekor. Ezt a folyamatot rontja, hogy a felsőoktatásban is elriasztja a jelentkezőket az iparág helyzete attól, hogy turisztikai szakokra jelentkezzenek.

A szükséges állami támogatások kapcsán a legfontosabbnak azt a szemléletet tartotta a vendéglátók képviselője, hogy ne a mai állapotokat konzerváló támogatásokat adjon a kormány, hanem piacélénkítő eszközöket alkalmazzon, amely hatékonyságra és piactisztulásra kényszerít. Ennek jegyében tettek javaslatokat a kiszállításra/elvitelre kerülő ételek áfájának 5%-ra való csökkentésére. (Az éttermi áfa eddig is 5% volt, de az elvitel esetében 27%. Tehát logikus, hogy ha a kieső éttermi fogyasztás megy át kiszállításos ételrendelésbe, akkor ez esetben lehetősége legyen az éttermeknek ezt az árelőnyt fenntartani.) Időközben egyébként a miniszterelnök bejelentette, hogy ez az áfacsökkentés megtörténik. További javaslat, hogy ne egy, hanem hat hónapra kapjon a szállodaágazat járulékmentességet a munkaerőköltségre. Valamint érdemes lenne az egy-két évnyi hátralévő holtidőt kihasználni arra, hogy a vidék turisztikai infrastruktúráját felfejlesszék olyan szintre, ami képes Budapesttel egyenrangú minőségű úticélokat kínálni a külföldi turistáknak, úgy, mint például Provance Párizzsal szemben.

Provence
(Forrás: Shutterstock)
Témakörök: konferencia, Kutasi Gábor, munkaerőpiac, turizmus, vendéglátás
nke-cimer

LUDOVIKA.hu

KAPCSOLAT

1083 Budapest, Ludovika tér 2.
E-mail:
Kéziratokkal, könyv- és folyóirat-kiadással kapcsolatos ügyek: kiadvanyok@uni-nke.hu
Blogokkal és a magazinnal kapcsolatos ügyek: szerkesztoseg@uni-nke.hu

IMPRESSZUM

Ez a weboldal sütiket használ. Ha Ön ezzel egyetért, kérjük fogadja el az adatkezelési szabályzatunkat. Süti beállításokElfogad
Adatvédemi és süti beállítások

Adatvédelmi áttekintés

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT