Skip to content
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • KERESÉS
Szűcs Petra

A „munka jövője” hamar a jelenünk lesz

A trendeket befolyásolja a globalizáció, a távmunka és a tudás növekedése.

Szűcs Petra 2023.03.24.
Ludovika.hu

Biometrikus alapú személyazonosítás

Az emberi test mérhető jellemzőinek vizsgálata.

Ludovika.hu 2023.03.07.
Pató Viktória Lilla

ChatGPT: tiltás vagy oktatási reform?

Felmerülhet a tanítási és tanulási módszerek megváltoztatása.

Pató Viktória Lilla 2023.02.08.
Nagy Noémi

A Rubiconon túl: a mesterséges intelligencia emberi jogi kockázatai

Nem lehet az aggodalmakat szőnyeg alá söpörni.

Nagy Noémi 2023.02.03.
Rab Árpád

Az eHealth üzleti, társadalmi trendjei és jövőképe

Fontos a tudatosság kialakítása a betegadatok kezelése területén.

Rab Árpád 2023.02.03.
CYBERBLOG
Ludovika.hu
Ludovika.hu
Az NKE tudományos platformja
  • Nyitrai Endre

    r. őrnagy, kutató, NKE Kiberbiztonsági Kutatóintézet

  • Balláné Füszter Erzsébet

    ny. r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, egyetemi tanár, NKE RTK

  • 2023.03.08.
  • 2023.03.08.

Az elektronikus orr

„Az elektronikus orr (electronic nose, E-nose, artificial nose) különböző (egymástól eltérő) karakterisztikájú és szelektivitású (kémiai, gáz) érzékelőkből, jelfeldolgozó és adatgyűjtő rendszerből és valamilyen alakzatfelismerő algoritmusból áll. Működése azon alapul, hogy egy adott szagot nagyszámú különböző vegyület határoz meg. A kémiai érzékelősor egy ennek megfelelő válaszjel-sorozatot szolgáltat, mindegyik szenzor a saját szelektivitási tényezőivel súlyozva, melyet a kérdéses szagot jellemző vegyületek kombinációja határoz meg.”[1] 

Az egyes szenzorok szelektivitása, illetve a válaszjelek specifikussága gyenge, de a válaszjelek együttese jelentős információtartalmat képvisel, mely által lehetővé válhat az egyes szagok megkülönböztetése[2].

Az ember leheletében több mint háromezer illékony szerves vegyület (VOC) található, amelyek kapcsolódnak a szervezetben lejátszódó belső biokémiai folyamataihoz. Az elektronikus orr (E-orr) fontos szerepet játszhat a különböző légúti betegségek szűrésében és elemzésében[3].

Az elektronikus orr használhatóságát kutatják az egészségügyben is: a cukorbetegség és a légúti betegségek, daganatok és fertőzések tekintetében. A légzéselemzés gyors és olcsó lehetőséget biztosít korai diagnózisok felállítására például a tüdőrák területén.[4] A napjainkban végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy az „elektromos orr”, amely gázérzékelőket tartalmaz, képes lehet akár az asztma azonosítására a betegeknél, ezáltal különbséget tesz az egészséges és az asztmás beteg között[5].

Az elektromos orrot használják az élelmiszeriparban is az élelmiszervizsgálatok során, az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén  (például a polcon tarthatósági idő becslése), kimutathatók a romlásra utaló aromaanyagok, valamint előre jelezhető a szüretidő (pl. paradicsom érettségi státuszának vizsgálata). Az elektronikus orrok tényezői sarkallják a kutatókat újabb és újabb alkalmazási területek felderítésére. A befolyásoló tényezők például a készülék nagy érzékenysége, roncsolás- és vegyszermentes működése, alacsony üzemeltetési költsége[6].

Gyakorlati szempontból figyelemre méltó, hogy az ember orra a többféle illatösszetevőket a komponensek elkülönítése helyett tulajdonképpen egy elegyként kezeli, míg ezzel szemben az elektronikus orr szenzorok sorából épül fel, amelyek képesek a megfelelő mintafelismerés alapján egyszerű és összetett szagokat is azonosítani.[7]

Az E-orr a rendőrség munkáját is segíthetné, például marihuánaültetvények felderítésénél, elrejtett kábítószercsomagok és különböző tárgyak rejtekhelyének a megtalálásában, robbanóanyagok keresésében vagy radioaktív helyszínek felismerésében is. Az E-orr akár a drónra szerelve, annak kiegészítőjeként is használható, így nagy területű helyszínek átvizsgálásában is segítség lehet, valamint az olyan területek esetén, ahol veszélyes gázok, gőzök, egyéb anyagok vannak jelen, hiszen a velük való közvetlen érintkezés is elkerülhető a felderítés során, ami a szakemberek egészségügyi kockázatát csökkenti. A mesterséges intelligencia segítségül lesz az illatanyag, illetve szag különböző komponenseinek a felismerésében, detektálásában.

Források

[1] Szenzorok és mikroáramkörök 17. előadás: kémiai érzékelők II (elektronikus orr) 2015/2016 tanév 2. félév (letöltés: 2022.11.25.)

[2] Szenzorok és mikroáramkörök 17. előadás: kémiai érzékelők II (elektronikus orr) 2015/2016 tanév 2. félév (letöltés: 2022.11.25.)

[3] Bhagaban Behera, Rathin Joshi, G K Anil Vishnu, Sanjay Bhalerao, and Hardik J. Pandya (2019): Electronic-nose: a non-invasive technology fog breath analysis of diabetes and lung cancer patients, Journal of Breath Research, 2019/2. szám 1-40.

[4] Sonia Freddi, Luigi Sangaletti (2022): Trends in the Development of Electronic Noses Based on
Carbon Nanotubes Chemiresistors for Breathomics, Nanomaterials 2022/12. sz., 1-26.

[5] Házipatika, Kiszagolja az asztmát az elektromos orr (letöltés: 2023. január 10.)

[6] Farkas Valér, Dalmadi István: Elektronikus orr – az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze. Élelmiszervizsgálati közlemények, 2013/4. sz., Possum Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 172. o. (171-184. o.)

[7] Farkas Valér, Dalmadi István: Elektronikus orr – az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze. Élelmiszervizsgálati közlemények, 2013/4. sz., Possum Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 172. o. (171-184. o.)

Témakörök: azonosítás, kémia, mesterséges orr, MI
nke-cimer

LUDOVIKA.hu

KAPCSOLAT

1083 Budapest, Ludovika tér 2.
E-mail:
Kéziratokkal, könyv- és folyóirat-kiadással kapcsolatos ügyek: kiadvanyok@uni-nke.hu
Blogokkal és a magazinnal kapcsolatos ügyek: szerkesztoseg@uni-nke.hu

IMPRESSZUM

Ez a weboldal sütiket használ. Ha Ön ezzel egyetért, kérjük fogadja el az adatkezelési szabályzatunkat. Süti beállításokElfogad
Adatvédemi és süti beállítások

Adatvédelmi áttekintés

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT