Ugrás a tartalomhoz
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
Csepeli Réka

Európa két tűz között

Egy diplomáciai sokk árnya: hangnemváltás Izraellel szemben.

Csepeli Réka 2025.05.26.
Tóth-Kuthy Márton

Netanjáhút meghívni nem kell félnetek jó lesz?

Az ICC elfogatóparancsának vegyes a nemzetközi megítélése.

Tóth-Kuthy Márton 2025.02.28.
Fodor Márk Joszipovics

Az izraeli védelmi innováció fejlődése

Napjainkra Izrael felkerült a haditechnikai exportlisták legfelsőbb hányadába.

Fodor Márk Joszipovics 2024.04.03.
Novák Attila

A hús földrajza

A szeretetcsomag-akció túllépett az ortodox–neológ különálláson.

Novák Attila 2024.02.05.
Schmidt Laura

Párhuzamos narratívák az izraeli–palesztin konfliktusban

Hogyan lehet a helyreállító igazságszolgáltatás módszereit alkalmazni?

Schmidt Laura 2023.11.20.
CONTINUUM BLOG
Novák Attila
Novák Attila
tudományos főmunkatárs, NKE Molnár Tamás Kutatóintézet
  • 2023.12.04.
  • 2023.12.04.

Húskérdés a zsidó állam első éveiben

A húshoz, főleg a kóser húshoz való hozzáférés problémája nagyon élesen vetődött fel Izraelben, sőt már az államalapítás előtti időkben is jelentkezett. Igaz, akkor a területet nem csak Palesztinának, hanem jisuvnak is nevezték, amely a héber nyelvű elnevezés szerint a helyi zsidó társadalmat jelentette.

A második világháború után ennek a lakosságnak égető szüksége volt élelemre, így húsra is. Erre azért is volt egyre nagyobb igény, mert folyamatosan nőtt a palesztinai zsidóság lélekszáma, a bevándorlások népességrobbanást okoztak a területen. 1946-ban 543 ezer zsidó lakosa volt a területnek, 1948-ra ez a szám 716 ezerre emelkedett, 1955-re pedig kb. 1 millió 600 ezer zsidó lakosa élt Izraelben. A területnek természetesen voltak mindig nem zsidó (főleg 1948-ig a többséget alkotó arab) lakosai is (1950-ben a lakosság kb. 47%-át, tehát közel a felét alkották) de a hús kósersága, azaz a zsidó rituálénak való megfelelése számukra nyilvánvalóan nem volt releváns.

Izraeli húsjegyek, a megszorítások időszakából származó kuponkönyvből (1949)

1948 első felében – még Izrael kikiáltása előtt – az élelmiszerek felét termelték zsidók, 43 százalékát importálták és kb. 7 százalékuk származott arab gazdaságokból. A második világháború alatt a szállítási útvonalak sérülékennyé válásával az import és a behozott élelmiszerek mennyisége csökkent. A kikötőkből való kirakodás és a palesztinai belső útvonalak biztosítása is problémássá váltak az arab–zsidó ellenségeskedések egyre intenzívebbé válásával. A zsidó lakosság a hús nagy részét külföldről importálta, a háborúban a mintegy 35 ezer zsidó kézben lévő szarvasmarhából ötezer el is hullott vagy elpusztult. A zsidó lakosság szükségleteit is meghatározó húshiány jellemzőnek tekinthető az időszakban. A marhahús vagy baromfihús (sertést vallási okokból nem vagy sokkal kevesebbet fogyasztottak a területen, mint Európában) hiányát azzal oldották fel, hogy heti adagokat vezettek be – és megkezdték a húsjegyek kibocsátását. 1947 őszétől 1952-ig a heti hús- vagy csirkeadag 200 gramm volt fejenként, de voltak időszakok, amikor vagy nem osztottak húst, vagy csak fejenként 125 grammot vagy (például 1951 nehéz őszén) még kevesebbet. A tel-avivi önkormányzat hatósági árat vezetett be, ez megnehezítette a húsbeszerzést. Sok zsidó település viszont arab falvakból vagy gazdaságokból nem vett állatokat (és húst), mert nem akarták, hogy az ellenségnek tekintett helyi arabság plusz jövedelemforráshoz jusson.

1948-ban kritikussá vált a helyzet, és nem csak a feketevágásokat igyekezett megakadályozni a nemzeti hentes-szervezet, de a rabbik is küzdöttek azért, hogy kizárólag kóser hús kerülhessen a palesztinai asztalra. Külön projekt volt az, hogy az éhező Jeruzsálemet ellássák hússal. A tel-avivi mészárosok pedig azt követelték, hogy hozzanak létre egy nemzeti húsbizottságot a szarvasmarhák felvásárlására és egyenrangú szétosztására az egész jisuvban, azaz a palesztinai zsidó közösségben, valamint, hogy a szarvasmarhákat egy hétig Tel-Avivban, egy hétig a jisuv többi részén fogyasztás céljából vágják le. Ezen felül fagyasztott hús behozatalát kérték Izraelbe (addig ellenezték), valamint élő baromfi behozatalát is. 1948 áprilisában Tel-Aviv önkormányzata úgy döntött, hogy húsjegyeket oszt ki a lakosságnak (felnőtteknek és gyermekeknek), hogy biztosítsa e keresett áru szabályos elosztását. A kóser hús hiánya és a nem kóser hús ellátásának kérdése súlyos feszültségeket hozott felszínre a vallásos és a nem-vallásos zsidók között. Tel-Avivban, 1948. december 2-án – immár az új államban – demonstrációt tartottak az Államtanács épülete előtt. A demonstráció csak azután oszlott fel, hogy a tiltakozók követeléseit képviselő rabbik küldöttsége találkozott az Államtanács képviselőivel, és teljesítette követeléseiket, hogy állítsák le a nem kóser hús árusítását. Az Ideiglenes Államtanács ülésén (Haim-) Moshe Shapira (1902–1970) bevándorlási és egészségügyi miniszter az országban élő (zsidó) vallási kisebbség fájdalmának adott hangot; ekkor még a vallásos zsidóság jelentős kisebbségben volt. A küzdelem – Shapira értelmezésében – kétarcú: egyrészt azért harcolnak, hogy elegendő kóser húst kapjanak a vallásos polgárok, másodszor pedig az állam integritásáért, annak zsidó jellegéért küzdenek.

A tiltakozásokra válaszul David Ben-Gurion (1886–1973), Izrael első miniszterelnöke kijelentette, hogy a kormánynak elegendő kóser húst kell biztosítania azoknak, akiknek szükségük van rá, ám nem kell minden állampolgártól megkövetelni a kóser hús fogyasztását. Peretz Bernstein (1890–1971), az ideiglenes kormány kereskedelmi, ipari és ellátási minisztere pedig kifejtette, hogy amíg a húsellátás az izraeli vágóhidakon történt levágáson alapult, addig kóser húsból nem volt hiány, de amikor a hús nagy részét importálják. külföldről fagyasztva könnyebben beszerezhető a problémásabb hús. Bernstein elismerte, hogy a kormány a keresztény lakosság szükségleteire való tekintettel engedélyezte a sertéshús behozatalát . 

A kóser húst több országból is biztosították Izrael számára, illetve tudunk egy olyan kóser hús felajánlásról,  melyet az ír miniszterelnök tett a frissen alakult zsidó államnak, és 1948. október 2-án Yitzhak HaLevi Herzog, Izrael askenáz főrabbija (korábbi és egyben első ír főrabbi, egyben a jelenlegi államelnök, Yitzhak Hertzog nagyapja, 1888–1959), ezt meg is köszönte.

Magyarországi kóser húskonzerv címkéje – 1950-es évek.
Forrás: MAOIH Levéltára

1949-ben az izraeli kormány két miniszter egyetértésével (az egyik vallásos volt) húsimportról döntött. Ennek eredményeként leállították a fagyasztott szarvashús importját. Előfordult azonban, hogy a vásárolt hús kóser igazolását visszautasították, ugyanakkor a pazarlás megelőzése érdekében a húst mégis a nem kóser árut árusító henteseken keresztül értékesítették a lakosság számára, ez hasonló volt ahhoz, ami a magyarországi marhák esetében történt a hátsó (kóser fogyasztásra nem alkalmas) fertállyal: ez bekerült a szokásos kereskedelmi forgalomba. Az a törekvés, hogy főleg kóser húst importáljanak Izraelbe, megnehezítette az ellátást, és a lakosok egyes csoportjai  folyamatos izgatottságát és haragját váltotta ki. A kóser hús ügyében pedig az izraeli rabbinátus ragaszkodott a normákhoz, így 1950 nyarán többszáz tonna Lengyelországból érkező fagyasztott húst nyilvánítottak tréfe (tréfli)-nek, azaz nem kósernek, mert gyanú merült fel a „varsói főrabbi vallási megbízhatóságát illetően”. (Új Kelet 1950. június 19. 4.) Ugyanakkor ezeket a szállítmányokat nem semmisítették meg, hanem kiadták a nem kóser mészárszékeknek.

1951 folyamán számos termék ellátási helyzete romlott, így a húsellátásé is. A nehézségek miatt konzervdobozos nem kóser húst is osztottak a lakosságnak, ám  a zsidó állam nagyjából 1953-ra túljutott a húshiány okozta nehézségeken, stabilizálódott a helyzete. 

Magyarországnak ehhez az egész – a határaitól távol játszódó vallási-kulturális színezetű – élelmiszergazdasági történethez érdekes kapcsolódása volt. 1948-tól kezdődően – éppen az izraeli (főleg magyarországi eredetű) vallásos zsidó rétegek húshiányát enyhítendő – először szeretetcsomag, majd export formájában – került izraeli fogyasztókhoz a Budapesten előkészített és konzervbe csomagolt kóser hús. A szeretetcsomag nem a magyar állami szervek ajándéka volt, hanem (1953-ig) a Joint támogatása tette lehetővé, amely nem csak a magyarországi kóser húspiacot, de Izrael államot is támogatta ezzel. A Rákosi-korban is folyó akcióban – melyet 1953 után magánemberek, főleg ortodox hitközségi tagok vásárlásai támogattak – szereplő hús mennyisége a külkereskedelmi számokat illetően nem volt jelentős, ám mégis kapcsolatot teremtett a két ország között. Pláne, hogy a Budapesten, magyar állampolgárok által összeállított listákon Izraelben élő barátok, rokonok szerepeltek – megteremtve ezzel egyben a határon innen és túl élő magyar zsidóság egységét is.

Irodalom

Novák Attila: Szeretetcsomagból export. A magyar ortodox zsidóság szentföldi kóserhúskonzerv-akciója (1948–1957). In: Betekintő 2023/3. 63-87.

Rozin, Irit: Meat Consumption, Austerity and Collective Identity in 1950s Israel. Zmanim, 128. sz. 70–83. (héberül) 

Documents on Irish Foreign Policy. (2023. július 27-i letöltés.)

Nyitókép: Korai 1950-es évek. Sorbanállás egy tel-avivi boltnál – élelmiszeradagokért

Témakörök: hús, Izrael, konzerv, kóser
nke-cimer

LUDOVIKA.hu

KAPCSOLAT

1083 Budapest, Ludovika tér 2.
E-mail:
Kéziratokkal, könyv- és folyóirat-kiadással kapcsolatos ügyek: kiadvanyok@uni-nke.hu
Blogokkal és a magazinnal kapcsolatos ügyek: szerkesztoseg@uni-nke.hu

IMPRESSZUM

Ez a weboldal sütiket használ. Ha Ön ezzel egyetért, kérjük fogadja el az adatkezelési szabályzatunkat. Süti beállításokElfogad
Adatvédemi és süti beállítások

Adatvédelmi áttekintés

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT