Ugrás a tartalomhoz
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • OPEN ACCESS
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • OPEN ACCESS
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • OPEN ACCESS
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • OPEN ACCESS
Kalas Vivien

Helyhatósági választások Portugáliában

Az októberi voksolás győztese a kormányzó Szociáldemokrata Párt lett, de a jobboldali Chega is növelni tudta támogatottságát.

Kalas Vivien 2025.10.16.
Mernyei Ákos Péter

Újrakovácsolni az európai acélipart

Az Európai Bizottság héphaisztoszi szerepben.

Mernyei Ákos Péter 2025.10.15.
Taraczközi Anna

Magyarország az európai mesterségesintelligencia-hálózat élvonalában

Új korszak kezdődik az AI-stratégiával.

Taraczközi Anna 2025.10.14.
Csepeli Réka

Vigyázó szemetek… Rómára vessétek!

Kiútkeresés a francia belpolitikai válságból olasz példa alapján.

Csepeli Réka 2025.10.13.
Zsivity Tímea

Befagyott konfliktusok és hibrid műveletek

A diplomácia fagyhalála a Nyugat-Balkánon és az EU-ban.

Zsivity Tímea 2025.10.10.
ÖT PERC EURÓPA BLOG
Picture of Tóth Bettina
Tóth Bettina
munkatárs, Európa Stratégia Kutatóintézet
  • 2025.10.17.
  • 2025.10.17.

Valóban hatással van az éghajlatváltozásra az étkezés?

Sokat lehet olvasni arról, hogy mind az emberi, mind a bolygó egészség megőrzése érdekében a növényi alapú étkezés előnyben részesítése jelenthet megoldást. Az EAT Lancet Bizottság legújabb tanulmánya is ezt hivatott alátámasztani.

Az EAT–Lancet kezdeményezés célja, hogy globális szinten integrált iránymutatást adjon arról, hogy miként lehet az emberi egészséget és bolygó fenntarthatóságát egyszerre szolgáló élelmiszerrendszereket kialakítani. A kezdeményezés 2019-ben indult útjára, amely meghatározta a „Planetary Health Diet” (bolygóegészség diéta) kereteit. Ez a diéta növényi alapú étrendet javasolt, mérsékelt állati eredetű komponensekkel, és számszerű célokat adott meg az étrend- és termelésváltozásra vonatkozóan. Az idei jelentés – amely 70 tudós közös munkáján alapul – alapvetően továbbfejleszti és finomítja ezt az ajánlási keretet, új bizonyítékokat épít be és pontosabb becsléseket tesz az egészségügyi és környezeti hatásokról.

A 2025-ös EAT–Lancet jelentés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszerek (előállítás, fogyasztás, hulladék) komoly környezeti terheket rónak a bolygóra, többek között felelős a bolygó egyes határértékeinek átlépéséért vagy ahhoz való közelítéséért. Alátámasztásul a jelentés megállapítja, hogy az élelmiszerrendszerek részesedése kb. 30%-ra tehető a globális az üvegházhatású gázkibocsátásában.

Az okozatok közé tartozik például a biodiverzitás csökkenése, a műtrágyahasználat miatti nitrogén- és foszforterhelés vagy a talajdegradáció. Az élőhelyek átalakulása, különösen az erdők kivágása vagy más, természetes ökoszisztémák átalakítása mezőgazdasági területté, nagy szerepet játszik a biodiverzitás-vesztésben és a szénmegkötő képességek csökkenésében.

Az emberi étrendek esetén továbbra is érvényesek a 2019-ben tett megállapítások, miszerint a növényi alapokra (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák) kell épülnie, miközben csökkenteni kell a vörös hús, hozzáadott cukor, só és telített zsír fogyasztását. Ezek követésével a jelentés szerint naponta közel 40 ezer korai halálozás lenne elkerülhető. Ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy nincs egy általánosan elfogadott étrend, ami mindenhol és mindenkor alkalmazható – a megfelelő választást nagyban befolyásolják többek között a kulturális szokások és a lokáció is. Annak érdekében viszont, hogy elegendő mennyiségben és minőségben legyen elérhető bolygónk mintegy 7 milliárd embere számára étel, érdemes megfontolni ezeket az ajánlásokat, hangsúlyozva a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Ha a világ étrendje ezen irányba változik, a mezőgazdasági üvegházhatású gáz-kibocsátás körülbelül 15 %-kal is csökkenthető lehet. Nem beszélve arról, hogy a természetközeli mezőgazdasági gyakorlatok növelése (pl. agroökológia), az élelmiszerhulladék csökkentése vagy az intenzív területhasználati gyakorlatok csökkentése segíthetnek abban, hogy kevesebb erőforrással lehessen ugyanannyi vagy több élelmet előállítani.

Összességében a jelentés továbbra is olyan ambiciózus célt jelöl ki, amely azt hangsúlyozza: az egészséges és fenntartható étkezés nem pusztán egyéni választás, hanem rendszerszintű ösztönzést (pl. az oktatásban) és politikai változásokat igénylő kérdés.

Nyitókép: bit245 / depositphotos.com

Témakörök: éghajlat, Európai Unió, gazdaság
nke-cimer

LUDOVIKA.hu

KAPCSOLAT

1083 Budapest, Ludovika tér 2.
E-mail:
Kéziratokkal, könyv- és folyóirat-kiadással kapcsolatos ügyek: kiadvanyok@uni-nke.hu
Blogokkal és a magazinnal kapcsolatos ügyek: szerkesztoseg@uni-nke.hu

IMPRESSZUM

Ez a weboldal sütiket használ. Ha Ön ezzel egyetért, kérjük fogadja el az adatkezelési szabályzatunkat. Süti beállításokElfogad
Adatvédemi és süti beállítások

Adatvédelmi áttekintés

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT