Ugrás a tartalomhoz
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
Menü
  • MAGAZIN
  • BLOGTÉR
  • PODCAST
  • TV
  • GYŰJTEMÉNY
  • WEBSHOP
  • FOLYÓIRATOK
  • KIADÓ
Magazin: Műhely
Balogh Róbert
Balogh Róbert
a Közép-Európa Kutatóintézet korábbi tudományos munkatársa
  • 2021.02.17.
  • 2021.02.17.
Magazin / Műhely

Mi van a tejben?

Egyre köztudottabb, hogy a nem helyi szintű, hanem globális takarmány-ellátási láncokra támaszkodó szarvasmarhatartás és tejtermelés csökkentése nélkül nem lassítható a Föld biofizikai rendszerében bekövetkező, a jelenlegi ökoszisztémákat fenyegető változások sebessége. Vajon a tejgazdaság történetében találunk újrafelfedezhető alternatívákat?

Az ember és a tehéntej közötti kapcsolat múltja olyan globális történet, amelynek megismeréséhez jelentős közérdek fűződik. A tejfogyasztás globális jellegét egyrészt az adja, hogy ez a szarvasmarhatartás egyik legfontosabb aspektusa, s ezen keresztül a 20-21. századi szén-dioxid kibocsátás egyik legfontosabb tényezője. Másrészt, friss kutatások azt mutatják, hogy a tej megemésztésére való képesség az elmúlt hatezer évben Afrika és Eurázsia nagy területein járult hozzá az emberi közösségek túléléséhez. A szarvasmarha legeltetés materiális és kulturális jelentőségéből az is következik, hogy az utóbbi évezredekben a Föld mint rendszer és az emberi faj tekintetében is globálisan is összegződő, ugyanakkor a lokalitások millióinak ökológiai működésére ható történeti jelenségről van szó. A tejtermelés ipari jellegének lokális hatására magyarországi kontextusban Varga Anna, Samu Zoltán Tamás és Bódis Judit közös írása is rámutat. Umbrai Laura új kutatása a városi önkormányzatiság és a tejpiac összefüggése kapcsán hívja fel a figyelmet a jogi-gazdasági megoldások sokszínűségére és az ezek mögött meghúzódó közjóléti- és magánérdekekre.

Célom itt az, hogy felhívjam a figyelmet két fontos, a magyarországi példákból jól látszó jelenségre. Egyrészt arra, hogy a tej a 20. század első évtizedeiben szerepet játszott az állami szerepek és a társadalmi normákra vonatkozó narratívák formálásában. Másrészt arra, hogy a tejszövetkezet a tejgazdaság történetében olyan, a magán- és az állami szektorhoz képest is alternatív forma, amely egyszerre biztosította a vidéki legelőgazdálkodás, így biodiverzitás fenntartását, a folyamatos ellátást és az ellenőrizhetőséget. Ez ugyanis felveti annak lehetőségét, hogy hasonló működési mód alkalmazásával csökkenthető lenne az ipari szarvasmarhatartás globális lábnyoma.

A marosvásárhelyi állami tejfeldolgozó egyik munkása, 1962. (Forrás: Fortepan, kép száma: 135882. Adományozó: Sütő András örökösei)

Tejforradalom 1900: veszély, technológia vagy politika?

Jókai Mór és Laborfalvi Róza svábhegyi gazdaságának 1920-as évekből számrazó leírása olyan hangulatot teremt, mintha a tej kiskereskedelmi árusítása a 19. század második felében konfliktusmentes, idilli tevékenység lett volna: „Róza volt az, aki veteményes kertről gondoskodott, gyümölcsfák ültetésére bírta rá férjét, szőlőmunkásokat állított be, az istállóba teheneket szerzett. És amit ez a kis birtok termelt, azt majorosával a piacra vitette és árusíttatta. idővel Jókaiéktól lehetett almát, szőlőt, szilvát, tejet, rózsát, diót venni. Szóbeszédként elterjedt Pest szinházi és irodalmi köreiben, hogy Róza maga feji a teheneit, hogy a fejőlány el ne csurgassa, vagy el ne lopja a tejet és ha kellett, kendőt kötött a fejére és barackot árult a svábhegyi piacon.”

A 19. század utolsó évtizedei és a második világháború utáni évek közötti időszak tejgazdaságát azonban korántsem a nyugalom és idill jellemezte. A nagyobb részt észak-amerikai és nyugat-európai levéltári források felhasználásával íródott történeti monográfiákban ma már jól dokumentált, hogy a tejfeldolgozás a 19-20. század fordulójától tudományos-technológiai forradalmon ment keresztül. Európa és Észak-Amerika egyre nagyobb területein alakult ki a tejet professzionális szakszemélyzet és speciális eszközök segítségével gyűjtő és átalakító, majd azt továbbító tejcsarnokok hálózata, amelyek részben tejszövetkezetek, részben tőkés vállalatok tulajdonában és irányítása alatt voltak.

Dombóvári vajtermelő központ teherautója, 1938. (Forrás: Fortepan kép száma:14007 Adományozó: Erky-Nagy Tibor)

A brit uralom alatt álló India egyik vezető gyarmati kutatóorvosa és M.K. Gandhi közötti levélváltásból az is kitűnik, hogy a korabeli képzeletben egyre inkább összefonódott a fizikai erő és a tejfogyasztás képe. Sőt, sokak szemében a felnőttkori tejfogyasztás képessége, amely Kelet- és Délkelet-Ázsiában kevésbé gyakori, a „fehér” felsőbbrendűség egyik megjelenési formája volt. Ahogy Mexikó korabeli tejfogyasztási kultúrája és diskurzusát vizsgálva Sandra Aguilar-Rodriguez megvilágítja: „A korabeliek azt gondolták, hogy a tehéntej elengedhetetlen az emberi életminőség fejlődéséhez, e ezzel egyidőben a tejfogyasztás a civilizált nemzetek, vagyis az európai országok és az Amerikai Egyesület Államok jellemzőjének mutatkozott”.

Másrészt minden tejjel foglalkozó történész hangsúlyozza, hogy a kortársak szemében a tej veszélyt is jelentett. Virginia Thorley Ausztrália kapcsán írja, hogy „A [20. század elején] a fejlett országokban a tejtermékek, különösen a friss tehéntej tömeges megjelenése azt eredményezte, hogy az egyes gyermekek és felnőttek által bevitt mennyiség exponenciálisán nőtt, amely az egész étrendet megváltoztatta és a szarvasmarháktól származó fehérje mennyiségét addig a legtöbb ember számára ismeretlen szintre emelte. Azonban a kortársaknak jó okuk volt arra, hogy ezt fenntartásokkal kezeljék, mivel a szennyezett vagy romlott tehéntejet akkor már jó ideje összekötötték a gyerekhalandósággal és betegségekkel, különösen a nyári időszakokra vonatkozóan.”

Már a 19. század közepén is közismert volt, hogy a tej romlása mellett annak üzletszerű hasmisítása is sérti a közérdeket, de a tej veszélyességével kapcsolatos közbeszéd 1870, a tífusz terjedése és a tej közötti kapcsolat „felfedezése” után, új minőséget kapott. Nagy-Britannia városainak késő 19. századi tejügyét vizsgálva Jacob Steere-Williams állított fel kronológiát: “[1870 előtt] a tejhamisítás kérdése korábban erkölcsi és gazdasági problémának tűnt, amely esetleg igazgatási szabályok megváltoztatását teszi szükségessé, de ez nem volt szükségszerűen közegészségügyi kérdés is egyben. Az 1870-es években lefolytatott járványügyi vizsgálatok nyomán a tejre egyre inkább közegészségügyi veszélyforrásként tekintettek.”

Tejszállító a belgiumi Oostende kikötővárosban, 1930. (Forrás: Fortepan, kép száma: 191665 Adományozó: Kiselbach Gyula)

Tej, állam és társadalom

A városi tejpiacról szóló híradásokból és jelenetekből körvonalazódik a tej társadalmi és politikai jelentése és jelentősége. A magyarországi tejgazdaság fő szereplői és folyamatai a tejgazdaság szempontjából hagyományosan fejlett − ezért 1918-21 között élelmiszerhiánnyal küzdő Bécs felé irányuló vajcsempészetben is kiemelkedő jelentőségű − Szombathely esetében mind a tej jelentősége, mind a hamisítással kapcsolatos aggodalmak tartalma megfigyelhető. A korabeli tejpiaccal kapcsolatos hírlapi megjegyzésekből a tej kortárs társadalmi-politikai dimenziói is felfejthetők.

Az 1920-as években időszakosan feltűnik a tejrazzia kifejezés. Így például a Vasvármegye 1923. április 28-án „Razzia a tejhamisítók ellen” címmel a következőket írta: „Ma úgy áll a helyzet, hogy az eladásra kerülő tej majdnem kivétel nélkül vizezett. A magyaróvári tejvizsgáló vegyintézet kimutatása szerint némelyik tejnek ötven százaléka…Illetékes helyen érdeklődtünk, milyen eszközökkel akarja a hatóság a megdöbbentő lelkiismeretlenséggel űzött tejhamisítást meggátolni: a rendőrség is legnagyobb megdöbbenéssel értesült a vegyvizsgálat szomorú eredményéről. Mindennap szigorú razziákat tartunk a tejesek között, s a legkisebb hamisítást is a maximális elzárás büntetéssel fogjuk megtorolni.”

Ezen razziák következményéről ritkábban, de esetenként szintén tudomást szerezhetünk: „Példás büntetéssel sújtott a nagykanizsai törvényszék uzsorabírósága egy somogyszentandrási asszonyt, aki 150 koronáért adta a tej literjét. 1 havi fogházra, politikai jogainak 1 évi felfüggesztésére, 5000 korona pénzbüntetésre és az ítéletnek egyik napilapban való közzétételére ítélte el, azonkívül elrendelte, hogy az ítéletet egy hónapon keresztül minden vasárnap délelőtt mise után Somogyszentmiklóson a főtéren dobszóval ki kell hirdetni.” (Vasvármegye, 1923. 04.11.)

A kormányzat egyfelől a tejpiaci szereplőkkel kapcsolatos helyi narratíva befolyásolásával volt jelen, másrészt a rendeletalkotással és a kapcsolódó intézményrendszer, így például a laboratóriumok, jogokkal való felruházásával, felállításával és fenntartásával.

A minőségi ellenőrzések ténye és lefolyása kapcsán észre kell vennünk, hogy a bizonyítvánnyal igazolható szaktudás politikai-piaci-társadalmi szerepe folyamatosan nőtt. A piaci szereplőknek rendeletekkel standardizált minőséget és állagot kellett előállítaniuk, s ennek megfelelően az előállítás technológiája is az egységesülés és az automatizálás felé haladt.

Jely Gyula vajüzem tulajdonos kérelme a Felsőbb Tejgazdasági Tejipari Szaktanfolyam vezetéséhez. (Forrás: Széchenyi István Egyetem Levéltár és Könyvtár Mosonmagyaróvári Levéltára)

Magyarországon a professzionális személyzetet felső- és középfokon a nyugati területeken Mosonmagyaróváron és Sárváron képezték az első világháború előtt és után is.

Tejszövetkezetek: alternatívától a központosításig

A tejről szóló Vas megyei híradásoknak volt még egy főszereplője: az alakuló és megszűnő tejszövetkezetek. A tejszövetkezeti hálózat a Nyugat-Dunántúl mellett a Dunántúl déli területein is sűrű volt. A korabeli közgazdászok és számos politikus úgy tartotta, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezetek, s ezen belül a tejszövetkezetek számának növelése a kulcs ahhoz, hogy a vidék gazdasága megerősödjön, és ezzel a nemzetgazdaság szerkezete is egészségesebbé váljon. A tejszövetkezetek ugyanis folyamatos bevételt jelentettek a gazdálkodók számára, valamint megfelelő mennyiségű és minőségű tejellátást, ami nélkülözhetetlen a nemzetközi vagy globálisan működő árukereskedelemhez. Ideális esetben a szövetkezetek a demokrácia és a közösségi cselekvés terei lettek volna, a kutatás azonban kimutatta, hogy a valós politikai helyzet nagyon sokféleképpen alakulhatott.

A vas megyei acsádi tejszövetkezet pénzügyi beszámolójának részlete, 1907. (Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára)

Magyarországon a tejszövetkezeti hálózat az első világháborús évek alatt jelentősen megritkult, s 1930 után egyre nagyobb arányban került az állami alapítású Országos Magyar Tejszövetkezeti Központ és a magánkézben levő Budapesti Központi Tejcsarnok Rt. irányítása alá. A kortárs Éber Ernő azt írta, hogy 1913-ban 519 tejszövetkezet volt Magyarországon. A területi veszteségek és gazdaság általános összezuhanása következtében ez a szám 1918 végén minden bizonnyal jóval alacsonyabb volt. Hunyadi Attila Gábor számításai szerint 1935-ben 429 olyan tejszövetkezet volt, amely az OMTK hálózatába tartozott és ezeken kívül volt még 100 független tejszövetkezet is.

A tejszövetkezetek világa társadalom- és gazdaságtörténeti szempontból izgalmas és tanulságos terep. A szövetkezetek ugyanis folyamatosan érintkeztek tőkével rendelkező vállalkozó bérlőkkel, a budapesti – fővárosi és állami tőke bevonásával működő -, beszállítói hálózatot szervező tejfeldolgozó vállalatokkal és a szabályozási keretekkel. Ezen kölcsönhatások nyomán a jellemzően 1-3 üzletrésszel, vagyis állattal, belépő tagságban is eltérő érdek-értelmezések és célok alakulhattak ki. Fontos fejlemény volt az is, hogy a tejgazdaságok teret adtak a nők gazdasági döntéseinek, a szövetkezetek által üzemeltett tejcsarnokok pedig nőket is foglalkoztattak a tejkezelés folyamataiban. Ez utóbbi visszahatott a szakképzésre, ahol szintén megjelentek a nők.

Nők nevei a Felsőbb Tejgazdasági Tejipari szaktanfolyam hallgatói között. Forrás: Széchenyi István Egyetem Levéltár és Könyvtár Mosonmagyaróvári Levéltára

A második világháború alatt a tej szabad forgalma megszűnt, s egy rövid átmenetei időszakot követően, 1947-től ez a szektor is teljesen központosított szervezeti formába kényszerült. Ekkor a részlegesen alternatív ellátási láncok már csak kivételes körülmények összejátszásaként (például Zala megyében), szórványosan és helyi léptékben tudtak tovább működni.

Konklúzió

Egyet hátralépve azt mondhatjuk, hogy a tejpiac és az államigazgatási szereppel bíró szereplők kölcsönhatásában a növekvő közvetlen állami jelenlét egyszerre gazdasági és biopolitikai megnyilvánulását érjük tetten. A két világháború közötti tejgazdaság értelmezhető a járványveszély, a szarvasmarhák, a legeletéshez rendelkezésre álló terület és a fogyasztásnövekedés összehangolására tett kísérletként is.

A tejszövetkezetek a 20. század eleji tejgazdaság, a vidéki társadalom, anyagi kultúra, politika és gazdaság egyedi vonásokkal rendelkező szereplői voltak, amelyekből különösen a Dunántúlon volt igen sok. Ezek a gazdasági szervezetek alternatívát képeztek mind az állami mind a magángazdasághoz képest. A hozzájuk kötődő tejcsarnokokban lehetséges volt a minőségi ellenőrzés, s a kezdetleges ipari feldolgozás, vagyis a kommodifikáció is.

Tejszövetkezet 1930-ban épült tejgyűjtő telepe. 1949-ben már mint „Földművesszövetkezet tejgyűjtő telepe”. (Forrás: Fortepan, kép száma: 45300. Adományozó: Jurányi Attila)

A tejszövetkezetek társadalom- és gazdaságtörténeti jelentőségük mellett napjainkban azért érdemelnek figyelmet, mert a legeltetés-orientált, kevésbé koncentrált, széles körű szarvasmarha tartás csökkenti a káros hatásokat. A történeti tapasztalatból az látszik, hogy a tejszövetkezeti forma és a mikroregionális tejcsarnokok nem csak az ellátás mennyiségét, de a minőség-ellenőrzés lehetőségét is biztosítják.


Felhasznált irodalom

Atkins, Peter: Liquid materialities: a history of milk, science and the law. Ashgate, 2010.

Balogh Róbert: Feeding Workers in Colonial India 1919-1947 In: Malhotra S., Sharma K., Dogra S. (eds) Food Culture Studies in India. Springer, https://doi.org/10.1007/978-981-15-5254-0_12

DuPuis, E. Melanie: Nature’s Perfect Food: How Milk Became America’s Drink. New York University Press, 2002

Hunyadi Attila Gábor: Az agrártermelés értékesítési láncai Magyarországon és Erdélyben 1945 előtt. Gazdálkodás 57 (2013). 3. 1-15. doi: 10.22004/ag.econ.166699

Kurlansky, Mark: Milk!A 10,000-Year Food Fracas. Bloomsbury, 2018.

Latour, Bruno: The Pasteurization of France, Harvard University Press, 1993.

Rytkönen, Paulina, Luis Arturo Garcia Hernandez-Ulf Jonsson (eds.): From local champions to global players. Essays on the history of the dairy sector. ACTA Universitatis, Stockholm, 2013.

Aguilar-Rodriguez Sandra: Nutrition and Modernity Milk Consumption in 1940s and 1950s Mexico. Radical History Review Issue 110 (Spring 2011) doi: 10.1215/01636545-2010-025

Smith-Howard, Kendra: Pure and modern milk: an environmental history since 1900. Oxford University Press, 2014

Steere-Williams, Jacob The Perfect Food and the Filth Disease:Milk-borne Typhoid and Epidemiological Practice in Late Victorian Britain. Journal of The History of Medicine And Allied Sciences Vol. 65 (2010) no. 4. 10.1093/jhmas/jrq010

Umbrai Laura: A fővárosi tejmizéria, Budapest tejellátása az első világháborúig. Kézirat.

Thorley, Virginia: ‘There is Absolutely NO SUBSTITUTE for Fresh Milk’: Dairy Marketing in Australia, Twentieth Century. International Journal of Liberal Arts and Social Science, Vol. 2 (2014) No.2.

Valenze, Deborah: Milk: a local and global history. Yale University Press, 2011.

Varga Anna – Samu Zoltán Tamás – Bódis Judit: Plastic Milk Bags and the Abandonment of a Hungarian Wood Pasture. Environment & Society Portal, Arcadia (Spring 2021), no. 2. Rachel Carson Center for Environment and Society. http://www.environmentandsociety.org/node/9203/.

Velten, Hannah: Milk: A Global History. Chicago University Press, 2010.

Borítókép: Harckocsizó egység katonája tejet iszik, Temesvár, 1989. (Forrás: Fortepan, kép száma: 47089 Adományozó: Urbán Tamás)

LUDECON BLOG

Amikor a Facebook kapcsolja le a villanyt

Mire számítsanak a kkv-k a közösségi médiaháborúban?

INNOVÁCIÓ & TECHNOLÓGIA BLOG

Mit adtak a magyarok az űrkutatásnak?

Egy mérnök, aki három égitestre tervezett járműveket.

ÖT PERC EURÓPA BLOG

Hivatalos: Horvátország 2023. január 1-jétől a Schengen tagja lesz

Horvátország dupla sikert könyvelhet el.

nke-cimer

LUDOVIKA.hu

KAPCSOLAT

1083 Budapest, Ludovika tér 2.
E-mail:
Kéziratokkal, könyv- és folyóirat-kiadással kapcsolatos ügyek: kiadvanyok@uni-nke.hu
Blogokkal és a magazinnal kapcsolatos ügyek: szerkesztoseg@uni-nke.hu

IMPRESSZUM

Ez a weboldal sütiket használ. Ha Ön ezzel egyetért, kérjük fogadja el az adatkezelési szabályzatunkat. Süti beállításokElfogad
Adatvédemi és süti beállítások

Adatvédelmi áttekintés

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT